Yürüyüş, 13 kanser türüne karşı koruyucu

Yürüyüş Yapmak Kanser Riskini Azaltıyor

Katılımcılar, günlük aktivitelerini ölçen takip cihazları taktılar ve altı yıl boyunca takip edildiler. Yapılan araştırmada, yürünen adım sayısının kanser riskini azalttığı gözlendi.

Yapılan araştırmaya göre, ne kadar çok adım atılırsa, kanser riski o kadar azalıyor. Bu düşüş, adımların hızından bağımsız olarak gerçekleşiyor. Koruyucu etki 5 bin adımdan sonra ortaya çıkıyor ve 7 bin adımda kanser riski %11 azalıyor. 9 bin adımda ise bu oran %16’ya yükseliyor. Ancak, risk azalması belirli bir noktadan sonra yavaşlıyor ve cinsiyete göre değişkenlik gösterebiliyor.

Bu bulgular, günde 10 bin adım atma önerisinin sadece genel sağlık için değil, kanser riskini azaltmada da etkili olabileceğini gösteriyor. Araştırmanın geçerliliği demografik bilgiler, vücut kitle indeksi ve sigara içme gibi yaşam tarzı faktörlerine göre de kanıtlandı.

Yürüyüş Hızı ve Kanser Riski

Araştırmada yürüyüş hızı da incelendi. Daha hızlı adımların daha düşük riskle ilişkili olduğu tespit edildi ancak genel fiziksel aktivite miktarı hesaba katıldığında bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Yani asıl önemli olan toplam hareket miktarı.

Oturarak geçirilen zamanı hafif veya orta düzeyde aktiviteyle değiştirmenin de kanser riskini azalttığı gözlendi. Ancak, hafif aktiviteyi orta tempoda yapmanın ek bir fayda sağlamadığı ortaya çıktı. Bu da hareketin kendisinin en kritik faktör olduğunu belirtiyor.

13 Farklı Kanser Türünde Etkili

Araştırmada, 13 farklı kanser türü incelendi ve en güçlü koruyucu etkiler mide, mesane, karaciğer, endometrium, akciğer ve baş-boyun kanserlerinde gözlendi.

Geçmiş araştırmalardan farklı olarak bu çalışma, sadece yürüyüş gibi hafif aktivitelerin bile ciddi sağlık faydaları sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca yürüyüşler gün içine yayabilir: asansör yerine merdiven, telefonda konuşurken yürüme ya da öğle arasında kısa yürüyüş yapma gibi.

Related Posts

Kemik sağlığında sessiz üçlü: Kalsiyum, D Vitamini, K2

Süt içmek yetmez. Kalsiyum, D vitamini ve K2 vitamini birlikte çalışmadan kemikler güçlenemez. Eksik ya da fazla dozlar ters etki yaratabilir. Yalnızca kalsiyum alıp D vitamini eksik bırakılırsa, kemik yerine damarlara kireç oturur. K2 vitamini olmadan bu kireçlenme hızlanabilir.

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Ne koşu ne fitness! Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.