Kasko ve trafik sigortasında sistem sil baştan: Yeni kurallar kapıda!

Trafik Kazalarında Araç Hasarlarını Güvence Altına Alacak Yeni Düzenleme

Trafik kazaları her zaman risk içerir. Zorunlu trafik sigortası ve kasko, araç sahiplerinin araçlarını ve diğer kişilere verebilecekleri zararları güvence altına alır.

Araçlardaki ağır hasar uygulamasında yeni bir dönem başlıyor. 1 Temmuz 2025’te yürürlüğe girecek olan düzenleme ile, aracın piyasa değerinin %60’ının altında kalan hasarlarda araç onarılacak ve perte çıkarılmayacak. Bu oranı aşan durumlarda ise aracın durumu eksperler tarafından değerlendirilecek.

Yeni Düzenlemede Tam Hasar ve Ağır Hasar Arasındaki Ayrım

Yeni uygulamada, tam hasar ve ağır hasar kavramları net olarak ayrılıyor. Eğer aracın onarım maliyeti, KDV dahil piyasa değerini aşarsa araç tam hasarlı olarak kabul edilecek. Bu durumda hurda tescili tamamlandıktan sonra sigorta şirketi araç sahibine tazminat ödeyecek.

Hasar miktarı piyasa değerinin %60’ından fazla olduğunda araç ağır hasarlı olarak kabul edilecek. Ancak bu oranı aşmadığı sürece araç onarılacak ve tekrar trafiğe çıkabilecek.

Bazı Parçalardaki Hasarlar Pert Nedeni Sayılacak

Yeni düzenlemeye göre, bazı önemli parçalardaki hasarlar özel olarak değerlendirilecek. Hasar oranı %60’ın altında olsa bile aşağıdaki parçalarda hasar varsa araç pert olarak kabul edilecek ve ağır hasar kaydı oluşturulacak:

  • Taban sacı
  • Sağ-sol marşpiyel
  • Ön ve arka şasi kolları
  • Tavan sacı ve ön-arka travers
  • Ön göğüs sacı
  • Sağ-sol orta direk
  • Elektrikli araç bataryası ve ana enerji hattı
  • Ana elektrik tesisatı ve elektronik sistemler
  • Kamyon ve çekicilerin sürücü kabinleri

Tazminat Almak İçin Çekme Belgesi Gereklidir

Ağır hasarlı araçlar için tazminat süreci başlamadan önce noterden çekme belgesi alınması gerekecek. Bu belge, sigorta şirketine sunulduğunda ödeme yapılabilecek.

Tüm Kararları Eksperler Verecek

Yeni dönemde araçların hasar durumu tamamen eksper raporuna göre belirlenecek. Araç sahipleri veya sigorta şirketleri hasarın kapsamını belirleyemeyecek. Eksperler, değerlendirmelerini 5 iş günü içinde Sigorta Bilgi Merkezi’ne iletecekler.

Sigorta şirketleri, tam ve ağır hasar dışında kalan araçları bundan sonra hurda ihale platformlarında satışa çıkaramayacaklar.

Hasarlı Araçların Değeri Düşüyor

Piyasa değerinin %60’ından az hasar alan fakat kritik parçaları zarar görmeyen araçların ikinci el değerleri önemli ölçüde düşmektedir. Örneğin, piyasa değeri 1 milyon TL olan bir araç, 550 bin TL’lik hasar kaydı ile satışa çıkarıldığında, fiyatının %50’ye varan oranda düşmesi beklenmektedir.

Hasarlı Araçlar Satın Alınır mı?

Kazalı araçların şasi yapıları bozulmadıysa ve yalnızca dış kaporta aksamı zarar gördüyse, tamirlerden sonra bu araçlar güvenle trafiğe çıkabilir. Genellikle kapı, kaput, tavan gibi parçalar 0.7 mm kalınlığındaki sac malzemeler kullanılarak üretilir ve küçük çarpmalara bile dayanamayabilirler.

Değişen Parça Takıntısı Galericilikle Yaygınlaşıyor

1990’lara kadar ülkemizde boyanmış veya değiştirilmiş araç parçaları sorun oluşturmamaktaydı. Ancak galericilik yaygınlaştıkça, bu parçalardan kaynaklı fiyat indirimleri ön plana çıkmıştır. Avrupa’da ise boya veya parça değişimi sorunu olmayan araçlar kolaylıkla tamir edilir ve kullanılmaya devam edilir.

Merdiven Altı Onarımlardan Kaçının

Araç tamirlerinde kurumsal ve deneyimli servisleri seçmek önemlidir. Beceriksiz kaportacılar, parçaları doldurarak, vida ve yapıştırıcı kullanarak yüzeyde tamirler yapabilir. Bu da araç güvenliğini ve uzun vadeli kullanım kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Related Posts

Enflasyon Polonya’da ters köşe yaptı

Polonya İstatistik Kurumu’nun 30 Haziran 2025 tarihinde açıkladığı öncü verilere göre, ülkenin yıllık enflasyon oranı 2025 Mayıs’ındaki %4,0 seviyesinden 2025 Haziran’ında %4,1’e yükseldi. Bu artış, piyasa beklentisi olan %4,0’ı marjinal de olsa aştı …

Çiftçiye 135 milyar TL’lik dev ödeme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ziraat Bankası 4. Tarım Ekosistemi Buluşması’nda, “Nisan ayında son 30 yılın en düşük sıcaklıkları kaydedildi. Kimi yerlerde eksi 17’yi gören sıcaklık düşüşleriyle karşılaştık. Zirai don olayından 34 ilimiz büyük …

Kıdem tazminatından bedelli askerliğe tüm ödemeler değişiyor! 3 Temmuz öncesi zam tablosu ortaya çıktı

Temmuz ayına sayılı gün kala, enflasyon zammı beklentisi maaşlardan sosyal yardımlara kadar tüm ödemeleri şekillendirmeye başladı. Kıdem tazminatı ve bedelli askerlik ücreti en çok dikkat çeken kalemler arasında. İşte 3 temmuz öncesi ortaya çıkan zam tablosu…

Dolar da euro da sınırı zorluyor!

İsrail-İran geriliminin ardından, ABD’nin savaşa dahil olması piyasaları etkiliyor. Yaşanan gelişmelerin ardından petrol fiyatları yükselirken, döviz kurunda da hareketlilik yaşanıyor. Alım-satım yapacaklar, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar …

Dolar endeksinde şaşırtan durum! Son 3 yılda ilk kez…

ABD dolarının avro, İsviçre frangı, Japon yeni, Kanada doları, İngiliz sterlini ve İsveç kronu karşısındaki değerini ölçmek için kullanılan dolar endeksinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed Başkanlık görevi için erken hareket etme endişeleri ve Fed’in …

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor -26 Haziran2025

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 6 milyar 997 milyon lira azalarak 559 milyar 323 milyon liraya düştü.