Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Tarım Sayımı İçin Sahaya Çıkılmalı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarım sayımının sadece kağıt üzerinde değil, sahada yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Yoksa şimdi yine rakamlar mı makyajlanacak” dedi.

Genel tarım sayımı, ülkedeki hayvan varlığından tarımsal makineleri arazi miktarına kadar geniş verilerin toplanması anlamına gelmektedir. Türkiye’de ilk tarım sayımı 1927 yılında gerçekleştirilmiştir ve daha sonraki sayımlar 1950, 1963, 1970, 1980, 1991 ve 2001 yıllarında yapılmıştır. Ancak AKP döneminde bu sayım hiç yapılmamıştır. Son olarak AKP, 24 yıl sonra tarım sayımı yapmaya karar vermiş ve 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında protokol imzalanmıştır. Genelge ise 2 yıl sonra yayınlanmıştır. Genelgeye göre, sayım bakanlık ve TÜİK işbirliğinde gerçekleştirilecek ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedeflenmektedir.

Birinci aşamada mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve tarımsal faaliyette bulunan işletmelerin tespiti yapılacak, ön tarama faaliyetleri, veri giriş programları hazırlanacak ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir. İkinci aşamada ise, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler TÜİK tarafından 2025 yılı içinde sahadan derlenecektir.

ZMO Başkanı Suiçmez, tarım sayımlarının önemine işaret ederek, sağlıklı verilerin olması gerektiğini belirtti. Sahadan gelen duyumların doğru bir sayımın güç olduğunu gösterdiğini dile getiren Suiçmez, tarım planlamasının güncel verilere dayanması gerektiğinin altını çizdi. Verilerin güncel olmamasının tarımsal planlamayı olumsuz etkilediğini vurgulayan Suiçmez, doğru ve güvenilir verilere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Suiçmez, TÜİK’in sahadan toplayacağı verilere ilişkin şüphelerini dile getirerek, bu verilerin kayıtlı olmaması durumunda doğruluklarının sorgulanabileceğini ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüklerinin bu sayım için önemli olduğunu vurgulayan Suiçmez, doğru bir sayımın tarımın geldiği durumu açıklayacağını belirtti.

Related Posts

Yetersiz sekülerler ezik sağcılara karşı

Cidden dünyanın en kabzımal sekülerleri ile en ezik sağcıları güzel ülkemize doluşmuş durumdalar. Bu da bizim büyük imtihanımıza dönüşmüş durumda. Aslında dışarıdan bakabilsek çok eğlenceli, çok neşeli bir durum ama her gün maruz kalınca kabak tadı veren bir ıstırap halini alıyor mesele. Dinlediniz mi Nevşin Mengü’yü bilmem. Tamı tamına şöyle söylüyor: “Aslında Fatih Sultan Mehmet, AK Parti’nin idealize edebileceği bir figür değil. Adam kaç dil konuşan bir adam. Fatih Sultan Mehmet aslında Türkiye’de

Duvar saati durunca

Hacı Dayı ile Hacı Teyzenin evlerindeki duvar saati günün birinde tık demiş, durmuş. Birkaç gün sonra oğulları eve geldiğinde saatin çalışmadığını fark etmiş. “Buna bir kalem pil alıp taksaydınız ya” deyince, iki tonton “Aah, ah” ile başlayan bir cümleyi ayna anda söylemişler. Biri “Yavrum, pil aldık ama…” demiş, sözü diğeri tamamlamış: “…takmasını bir türlü denk getiremiyoruz ki.” Oğul, pili yerine oturtamadıklarını zannetmiş. “Zor değil ki basit bir şey.” “Evladım, görüyorsun saat dördü altı geçe

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir