Doğalgaz faturalarında kademeli tarife dönemi: Rakamlar il il değişecek!

Doğalgaz faturalarındaki kademeli tarife uygulaması her il için belirlenen farklı tüketim sınırları ile hayata geçirilecek. Soğuk bölgelerde yaşayanlara daha fazla destek sağlanarak, yüksek tüketim yaşanan illerde yurttaşların mağduriyeti önlenecek.

Doğalgazda kademeli tarife uygulamasının yıl sonuna doğru başlaması planlanıyor. Elektrikte bu yılın başında uygulamaya konulan maliyet esaslı tarifeyle yıllık elektrik tüketimi 5 bin kilovatsaatin üzerinde olan aboneler, elektriğin gerçek maliyetini ödemeye başlamıştı. Benzer bir uygulamanın doğalgazda da devreye alınması bekleniyor.

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği Başkanı Ali Rıza Öner, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, doğalgazda da benzer bir sistem uygulayarak soğuk ve sıcak şehirler arasındaki farkı dikkate alacağını belirtti. Bu sayede yurttaşların mağduriyetinin önlenmesi hedefleniyor.

EN ÇOK TÜKETİM HAKKÂRİ’DE

Öner, Türkiye’de her 100 hanenin yaklaşık 59’unun doğalgaz kullandığını söyledi. Özellikle soğuk iklime sahip şehirlerde doğalgazın ısınma amacıyla daha fazla kullanıldığını ve bunun bir dezavantaj oluşturduğunu vurguladı. Bakanlık, her il için ayrı bir kademe belirleyerek, soğuk ve sıcak iklime sahip iller arasında ayrım yapmayı hedefliyor.

2023 yılına ait verilere göre, hane başı en yüksek doğalgaz tüketimi 1.401 metreküp ile Hakkâri’de gerçekleşti. Bunu sırasıyla Erzurum, Ardahan, Muş ve Ağrı izledi. En düşük tüketim ise Adana, Osmaniye, Mersin ve Antalya’da kaydedildi. İstanbul’da ortalama tüketim 869 metreküp, Ankara’da 1.067 metreküp, İzmir’de ise 736 metreküp oldu.

Bakanlık, bu verileri dikkate alarak her il için ortalama tüketim belirleyecek ve bu tüketimin altında kalan hanelere destek verirken üstünde kalanlara gerçek maliyetleri yansıtmaya başlayacak.

Related Posts

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

‘Ev’de fiyat düşüşü sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini açıkladı.

Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve Türk lirasına (TL) geçişi desteklemek amacıyla makroihtiyati çerçevede değişiklikler yapılmasını kararlaştırdı. Buna göre, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60 …

Selçuk Geçer korkunç senaryoyu açıkladı: Fırtına öncesi sessizlik

Geçer, dünya petrol arzının büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapanmasının yalnızca enerji piyasalarını değil, tüm ekonomik sistemi derinden etkileyebileceğini vurguladı. “Petrol akışı durursa yalnızca fiyatlar yükselmez; enflasyon artar …

Benzine ve motorine yeni zam yolda: CHP’den hükümete çağrı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, akaryakıt fiyatlarının Türkiye genelinde rekor seviyelere ulaştığına dikkat çekerek hükümete “Akaryakıtta vergileri askıya alın” çağrısında bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz …

Altında düşüş: Kilogram fiyatı geriledi

Altın piyasasında en düşük 4 milyon 310 bin lira, en yüksek 4 milyon 329 bin lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günün sonunda yüzde 0,2 azalışla 4 milyon 320 bin lira oldu. Standart altının kilogram fiyatı, dün günü 4 milyon 330 bin …