Bulgaristan’da ihracat düşerken iç talepte artış yaşandı

Bulgaristan Ekonomisi 2025’in İlk Çeyreğinde Yüzde 3.1 Büyüdü

Bulgaristan Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün öncü verilerine göre, ülke ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.1 büyüdü. Bu oran, 2024’ün son çeyreğinde kaydedilen yüzde 3.4’lük iki yılın en yüksek büyüme seviyesinin hafif altında kaldı. Büyümedeki bu yavaşlamada dış ticaretin olumsuz etkisi öne çıktı. İhracat yüzde 3.4 oranında gerileyerek, önceki çeyrekteki yüzde 1.7’lik düşüşün daha da altına indi. Aynı dönemde ithalat yüzde 6.2 oranında arttı. Bu durum, net ticaretin büyümeye negatif katkı yapmasına neden oldu.

Avrupa borsaları neden düşüyor? Büyüme verileri belirsizliği artırıyor! (15 Mayıs 2025)

İç Talepte Hızlı Canlanma

Buna karşılık iç talep güçlü bir toparlanma gösterdi. Nihai tüketim harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.1 artış göstererek bir önceki çeyrekteki yüzde 5.8’lik artışı geride bıraktı. Hanehalkı harcamalarının yanı sıra kamu harcamalarının da bu büyümede etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca, sabit sermaye yatırımlarında da önemli bir iyileşme görüldü. 2024’ün son çeyreğinde yalnızca yüzde 0.8 oranında artan gayrisafi sabit sermaye oluşumu, bu çeyrekte yüzde 6.1’e yükseldi. Bu artış, özellikle altyapı yatırımları ve sanayi üretimindeki toparlanmayı yansıtıyor.

ABD’nin ticari ham petrol stoklarında artış (15 Mayıs 2025)

Çeyreklik Büyümeye De Gerileme Var

2025’in ilk üç ayında, Bulgaristan ekonomisi çeyrek bazda yüzde 0.6 büyüdü. Bu oran, 2024’ün son çeyreğinde kaydedilen yüzde 0.9’luk büyümenin gerisinde kaldı. Bu yavaşlama, net ticaretin etkisiyle dış talepteki zayıflamadan kaynaklandı. Ancak iç tüketim ve yatırım kalemlerindeki pozitif seyir, ekonominin genel görünümünde iyimserliği korudu.

Related Posts

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta azaldı

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta azaldı

Fabrikaların yüzde 25’i kapandı: Enflasyonla mücadelede sanayiyi kaybediyoruz

Yüksek üretim maliyetleri ile ihracatta darbe alan, iç pazarda yüksek faiz ve yüksek enflasyon kıskacında kalan sanayi sektörü, Türkiye’nin üretimde geri dönüşü zor bir yola girmeye başladığına dikkat çekti. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, fabrikaların kapatıldığını istihdamın yüzde 25’inin kaybedildiğini, enflasyonla mücadele sürecinde Türkiye’nin en tehlikeli seçeneği seçerek sanayiyi kaybetmeye başladığını aktardı

Karadenizli vekil açıkladı: Çay fiyatları üreticinin iflasını getirecek

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Açıklanan 2025 yılı çay alım fiyatı yine üreticinin beklentisini karşılamadı ve büyük bir tepki oluştu. 1 milyon çay üreticisi en az 32 liralık alım fiyatı ve …

Türk bankalar için kritik ‘risk’ uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarına yönelik yayınladığı son değerlendirme raporunda önemli uyarılarda bulundu. Kuruluş, piyasalardaki oynaklığın devam etmesi veya ekonomi politikasında olası bir yön …

Avrupa borsalarında yükseliş: ABD-Çin anlaşması piyasaları coşturdu! (14 Mayıs 2025)

Avrupa borsaları, ABD ile Çin’in ek gümrük vergilerini geçici olarak düşürme anlaşmasının oluşturduğu olumlu havayla, Fransa dışında yükseliş gösteriyor. Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,1 artarak 545,52 puana, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,1 …

İstihdamı azaltmayı düşünen Ford’a grev şoku: Üretim durma noktasına geldi

Almanya’nın Köln kentinde 11 bin 500 kişinin çalıştığı Ford fabrikasında işçiler, 2 bin 900 kişilik işten çıkarma planına karşı greve gitti. IG Metall sendikasının çağrısıyla başlatılan grev, üretimi durma noktasına getirdi.