İlkbaharda Budanmamanız Gereken Bitkiler
Budama, bitkinizin bazı kısımlarını dezenfekte edilmiş makas veya testere ile kesmeyi içerir. Bitkiniz kesildiğinde enerjisini kökler, gövdeler, çiçek tomurcukları ve yapraklar gibi diğer kısımlarına gönderir. Bahçenizin parlamasını istiyorsanız, nazik ve zamanında budama konusunda uzman olacaksınız.
Bazı bitkiler yaz aylarında çiçek açmak için ilkbaharın sonlarında tomurcuk geliştirir. Diğerleri ise sonbaharda gelişir ve ertesi yıl çiçek açar. İlkbaharda çiçek açan bu bitkileri budamak için çiçeklenmenin bitmesini beklemek daha iyidir. İşte ilkbaharda asla budamamanız gereken bitkileri budamazsanız onların çiçeklenme potansiyellerini yok edersiniz.
Açelya
Açelyalar en popüler çiçekli çalılardan biridir. Ilıman iklimlerde yetişir ve muhteşem rengarenk çiçekler açarlar. Bazı çeşitleri ilkbaharda çiçek açtığından, ilkbaharda dallarının kesilmesi yıl boyunca çiçeklenmeyi bozar.
Leylak
Leylaklarınızı, çiçekleri solup öldüğü anda budayın. Ölü dalları uzunluklarının yaklaşık üçte birini kesin. Çok uzun süre beklememeye dikkat edin. Bu sezonun bitiminden hemen sonra gelecek yılın yeni tomurcukları oluşmaya başlayacak.
Hor Çiçeği
Bu muhteşem çalılar hızla büyüyebilir ve kendi haline bırakıldığında düzensiz görünebilir. Bunları budamak, güzel şekiller oluşturmalarına yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı dallarda yoğun çiçek salkımlarının oluşumunu teşvik eder.
Deutzia
Bu çiçeklerin en güzel yanlarından biri de bakımının kolay olmasıdır. Çok fazla budama yapmanıza gerek kalmayacak. Eğer yapacaksanız, çiçek açmayı bırakana kadar bekleyin. Ölü veya deforme olmuş dalları ve kontrolsüz büyümeyi temizleyin. Ölü bir kafa için endişelenmeyin. Çiçekler çiçek açtıktan sonra doğal olarak dökülecektir.
Yabanasması
Klematis çiçekleri, kış sonu ve ilkbahar başında çiçek açan, muhteşem çiçek açan asmalardır. Bazı çeşitleri ilkbaharda daha geç çiçek açar. Bu çiçekler için, çiçeklenme dönemleri bittikten sonra tekrar budama yapmak en iyisidir.
Güzellik Çalısı
Çiçekler doğal olarak ölmeye başladığında, ilkbahar başlarında yeni çıkan dalları hafifçe budayın. Çok fazla budama yapmayın ve sadece gördüğünüz kurumuş eski bitkileri koparın.
En eski sürgünleri kışın veya yaz başında budayın. Bitkileri, şekillerini birkaç yıl boyunca koruyan küçük çitler halinde yetiştirebilirsiniz.
More Stories
Zelenskiy: Ateşkes İçin ABD ve Ukrayna heyetleri Suudi Arabistan’da bir araya gelecek
Kacır: Türkiye İHA Alanında Dünyada Öncü
İBB soruşturmasında rüşvet iddiası: 2 isim, ünlü AVM’nin sahiplerinden 5 milyon euro istedi