Türkiye’nin Köklü Çimento Üreticisi Adoçim Çimento, Yerli Firmalara Devredildi
Avrupa’nın önemli çimento üreticilerinden biri olan Yunan Titan Cement, Türkiye’deki varlığını yeniden yapılandırıyor. Titan Cement, Türkiye’deki en önemli varlığı olan Adoçim Çimento’yu 3,2 milyar TL bedelle Muğla Çimento Sanayi ve Yurt Çimento’ya devretti. Titan, bu satışın portföy optimizasyonu stratejisinin bir parçası olduğunu belirtiyor.
Muğla ve Yurt Çimento Yeni Sahiplerini Buldu
Titan Cement’in Adoçim’deki yüzde 75’lik hisseleri, Muğla Çimento’ya yüzde 50 ve Yurt Çimento’ya yüzde 25 oranlarında devredildi. Titan, Türkiye’deki batı bölgesindeki çimento öğütme tesisi ve puzolan madeni işletmeciliğine devam edecek. Titan, 2008 yılında Adoçim’i satın alarak Türkiye pazarına giriş yapmıştı ve 17 yıllık süreçte Adoçim, Titan’ın Türkiye’deki ana üretim merkezi haline gelmişti.
Titan Cement’in Çevre Dostu Stratejisi
Titan Cement, çevre dostu ürün portföyünü güçlendirmek için 2024’te Bilecik’teki Vezirhan Pozzolana Ocağı’nı satın almıştı. Ayrıca Yunanistan’da Yalı Adası’ndaki perlit ve puzolan ocaklarını Ageas Perlites’ten devraldı. Şirket, düşük karbonlu çimento üretimine odaklanarak küresel stratejisini yeniden şekillendiriyor.
ÜRETİM GÜCÜ
1996 yılında kurulan Adoçim Çimento, Türkiye çimento sektöründe güçlü bir konuma sahip. Tokat Artova’da entegre çimento fabrikası ile Marmaraereğlisi, Tokat, Artova ve Sivas’ta hazır beton tesislerini işleten şirket, 300 çalışanıyla faaliyet gösteriyor.
Türkiye’de Odaklanan Titan Cement
Türkiye’de küçük çaplı faaliyetlerine devam edecek olan Titan Cement, çevre dostu ürünlerin üretimine ağırlık vererek karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor. Titan Cement’in Adoçim satışı, çevresel sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu bir adım olarak değerlendiriliyor.
Yerli Üreticiler Güçleniyor
Adoçim Çimento’nun Muğla ve Yurt Çimento’ya devri, Türkiye’nin çimento sektöründe dengeleri değiştirebilir. Titan Cement’in yerli firmalara devretmesi, sektördeki rekabeti artırırken, şirketin odak noktasını çevre dostu ürünlere ve düşük karbonlu çimento üretimine çevirmesi dikkat çekiyor.