Türkiye’ye iki kere gönderilmeyen F-35’ler, Yunanistan’a gidiyor

ABD, Yunanistan’ın F-35 Projesine Destek Vermeye Devam Ediyor

ABD Savunma Bakanlığı, Yunanistan’ın F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programına katılımını desteklemek amacıyla Lockheed Martin ile 17,2 milyon dolarlık bir mühendislik ve teknik destek sözleşmesini onayladı.

2024 yılında F-35 projesine dahil olan Yunanistan, Türkiye’nin ret kararının ardından uçakları almaya hak kazandı.

ABD Savunma Bakanlığı, sözleşmenin Yunanistan’ın programa Dış Askeri Satışlar (FMS) kapsamında entegrasyonuna yönelik mühendislik ve teknik destek, proje yönetimi, özel gereksinimlerin karşılanması ve eğitim hizmetlerini içerdiğini duyurdu.

AB MASRAFLARI ÜSLENİRKEN, ABD BAKIMINI YAPACAK

Eğitim ve bakım çalışmalarının tamamı ABD’de gerçekleştirilecek. Yunan pilotları, burada F-35 uçaklarını uçurma becerisi kazanacak ve uçakların bakımları yine burada gerçekleştirilecek.

Proje, Mayıs 2028’de tamamlanacak. Yunan basını sözleşmeyi “Yunanistan’ın askeri modernizasyon sürecinin önemli bir adımı” olarak nitelendirdi. Yunan hükümeti, ordusunu özellikle Türkiye’ye karşı güçlendirmeye odaklandığını belirtti.

Ekonomik zorluklarla boğuşan ve ordusunu güçlendirmek için ek fon arayan Yunanistan, NATO üyesi Türkiye’ye karşı yeni silahlar edinmeyi planlıyor.

AMAÇ, TÜRKİYE’YE KARŞI HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ

Yunan Hava Kuvvetleri, ilk aşamada toplam maliyeti 3,47 milyar euro olan 20 adet F-35 savaş uçağı satın alacak.

Ayrıca, 8,6 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında 20 adet ekstra uçak alma opsiyonu da bulunuyor.

Yunan basını, bu kararı “Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması sonrası Yunanistan’ın hava üstünlüğü stratejisini sürdürdüğünü” belirterek yorumladı. Fransız yapımı Rafale jetlerinin envantere eklenmesi de bu stratejinin bir parçası.

İlk Yunan F-35 pilotlarının eğitimi Eylül ayında başlayacak. Bu yaz, 14 pilot ve 60 teknisyen eğitim için ABD’ye gönderilecek.

Related Posts

Erdoğan, Avusturya Başbakanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Stocker ile telefonda görüştü.

Yapay zekada gizli profilleme güvenlik ve mahremiyeti tehdit ediyor

Yapay zeka teknolojileri hayatın pek çok alanında kolaylık sağlarken, kullanıcı verilerinin işlenme biçimiyle ilgili tartışmalar giderek büyüyor. Son dönemde ChatGPT’nin kullanıcıların siyasi görüşleri, dini inançları gibi hassas bilgilerini sınırsız olarak etiketleyip profillemesi yönündeki iddialar, ciddi soru işaretlerine yol açtı. Yüksek Veri Bilimi Mühendisi Emre Durgut, yapay zeka ile ilgili yaşanan gelişmeler hakkında “Bu artık sadece bir mahremiyet meselesi değil. Yanlış ellere geçtiğinde ulusal güvenlik tehdidi doğurabilir” yorumunda bulundu.

Teksas’taki sel felaketinde ölü sayısı yükseliyor (10 Temmuz 2025)

ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 119’a yükseldiği bildirildi. Texas’ın Kerr ilçesindeki yerel kaynaklar, 4 Temmuz’da şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde can kaybı sayısına ilişkin …

İkinci çağrıda üç yeni isim yer aldı: Öcalan’ın videosunda yanındaki kişiler kim?

İkinci çağrıda üç yeni isim yer aldı: Öcalan’ın videosunda yanındaki kişiler kim?

ABD – Meksika sınırında kaçak silah alarmı

Meksika Savunma Bakanlığı ve Federal Başsavcılık tarafından Kongre’ye sunulan rapora göre, Kasım 2024 ile Mayıs 2025 arasında ABD’den Meksika’ya giren yasa dışı silahların yüzde 43’ü Teksas sınır geçişlerinden yapıldı. Bu dönemde 5 bin 869 ateşli …

İzmir’de kabus yine başladı: Alevler yayılıyor

Geçtiğimiz haftalarda günlerce süren orman yangınlarının ardından İzmir’in Menemen ilçesinde yeni bir yangın başladı. Hızla büyüyen orman yangınını söndürmek için ekipler çalışıyor.