Donald Trump’ın Politikaları ve Küresel Piyasalar
ABD Başkanı Donald Trump, görevdeki ilk 100 günü sona erdiğinde, ekonomi üzerindeki olumsuz etkileriyle küresel piyasaları etkilemeye devam ediyor. ABD ile Çin arasında henüz resmi bir tarife görüşmesi yapılmazken, piyasalardaki belirsizlik devam ediyor.
‘DÜNYA TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK HIRSIZLIĞA SON VERİYORUZ’
Trump, “Çin’den ziyade Michigan ve Amerika’ya odaklanıyorum. Çin’e uyguladığım gümrük vergileriyle dünyanın en büyük iş hırsızlığına son veriyoruz” şeklinde konuştu. Hindistan ile ticaret görüşmelerinin olumlu gittiğini belirten Trump, bir anlaşma yapılacağına inandığını ifade etti.
Asya’da açıklanan verilere göre, Çin’de nisanda imalat sanayi, hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) sırasıyla 49, 50,4 ve 50,2 seviyesindeydi ve beklentilerin altında kaldı. Caixin imalat sanayi PMI verisi, 50,4 ile tahminlerin üzerinde gerçekleşti.
Japonya’da martta sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1,1, yıllık bazda yüzde 0,3 azalarak tahminleri aştı. Perakende satışlar ise aylık bazda yüzde 1,2 azalırken, yıllık bazda yüzde 3,1 arttı.
Çin’de, ABD ile yaşanan ticaret savaşı nedeniyle imalat aktivitesindeki düşüş, ülkede politika teşviklerinin hızlı bir şekilde ele alınması gerektiği yönünde baskı oluşturdu.
ASYA BORSALARINDA GELİŞMELER
Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 artarak 36.043 puana yükseldi, Güney Kore’de Kospi endeksi ise yüzde 0,4 azalarak 2.555 puana geriledi.
Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 düşüşle 3.279 puana gerilerken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 artarak 22.079 puana ve Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,1 düşüşle 80.216 puanda işlem görmekte.